Cenar pronto reduce la incidencia de cancer de pecho y próstata

18.07.2018

Sopar abans de les nou del vespre o deixar passar almenys dues hores abans d'anar a dormirredueix el risc de càncer de mama i de pròstata. Això és el que han observat investigadors de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) després d'analitzar per primer cop aquesta possible relació.Fins ara, els estudis sobre alimentació i càncer s'havien centrat en la possible relació del tipus de menjar -carn vermella, fruites o verdures- amb el risc de malaltia o en les quantitats ingerides i l'obesitat. Però no s'havien tingut en compte factors com les hores dels àpats o les activitats que es duen a terme abans i després.

Per això, un equip encapçalat per Manolis Kogevinas va decidir avaluar si els horaris de menjars i de son podrien estar relacionats amb el risc de patir càncers de mama i pròstata. Aquests són dos dels càncers més comuns a nivell mundial i es relacionen amb el treball nocturn i l'alteració del nostre rellotge biològic. Els resultats es publiquen a l'International Journal of Cancer. Es van seleccionar a l'atzar en centres de salut primària 872 homes i 1.321 dones. 

També es van estudiar 621 casos de càncer de pròstata i 1.205 de mama. Els participants eren de diferents zones d'Espanya. Les persones van respondre a preguntes sobre els horaris de menjar i son, els seus hàbits alimentaris i el compliment de les recomanacions de prevenció del càncer. També es va tenir en compte el cronotip, que expressa la variació dels ritmes circadians i la millor adaptació a horaris diürns o nocturns.Notícia relacionada: La reforma horària: el canvi d'horaris et pot canviar la vidaEls resultats obtinguts indiquen que sopar abans de les nou del vespre o esperar un parell d'hores abans d'anar a dormir redueix un 20% el risc de patir càncers de mama i de pròstata, en relació a les persones que sopen a partir de les deu o se'n van a dormir immediatament després de menjar.Segons Kogevinas, l'estudi "subratlla la importància de tenir en compte el ritme circadià en els estudis sobre dieta i càncer". I assenyala que, si els resultats es confirmen, influiran en els consells de prevenció del càncer:

Posteriors estudis no només hauran de confirmar aquests resultats, sinó que també intentaran esbrinar per què es produeixen, si bé una possibilitat és que l'hora d'anar a dormir afecti la capacitat de metabolitzar el menjar.


Publicado por Xavier Duran el 18/07 al 324.cat

https://www.ccma.cat/324/sopar-dhora-redueix-el-risc-de-cancer-de-mama-i-de-prostata-segons-un-estudi/noticia/2866911/